WHO wyrzuci tłuszcze ze sklepów i restauracji?

WHO wyrzuci tłuszcze ze sklepów i restauracji?

Zapowiada się prawdziwa rewolucja. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) planuje i naciska na Rządy, aby do 2023 roku całkowicie wyeliminować ze stosowania w żywności tłuszcze trans. Organizacja szacuje, że dzięki tłuszczom trans co roku umiera pół miliona osób z powodów chorób układu sercowo-naczyniowego!!!

Przypominamy, że tłuszcze trans, to utwardzone oleje roślinne, które powszechnie uznawane są za  najbardziej szkodliwy dla zdrowia rodzaj kwasów tłuszczowych. O ile w postaci naturalnej (np. w maśle) nie są szkodliwe dla zdrowia, to te wyprodukowane przemysłowo,  powstałe w wyniku utwardzenia olejów roślinnych są ogromnie szkodliwe dla naszego zdrowia.

Szkodliwe tłuszcze trans spotkać je można min. w słodyczach, czipsach, pączkach i  frytkach smażonych na wielokrotnie  używanym oleju, produktach w proszku min. zupach).

eliminacja tego rodzaju substancji z żywności wiązałaby się z poważnymi korzyściami zdrowotnymi, ale byłaby też poważną zmianą nawyków żywieniowych dla wielu konsumentów, którzy pochłaniają ogromne ilości posiłków zawierających tłuszcze trans. Czy czeka nas rewolucja żywieniowa?

Redakcja pacjentinfo.pl

 

Źródło: http://www.who.int/news-room/detail/14-05-2018-who-plan-to-eliminate-industrially-produced-trans-fatty-acids-from-global-food-supply

Źródło grafiki: www.pixabay.com



Write a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ciśnienie pod kontrolą, czyli co warto wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Według statystyk, w Polsce cierpi na nie około …

Ostrożnie stosujmy zabiegi z użyciem lasera

W laseroterapii, bez względu na to, co konkretnie chcemy osiągnąć, najważniejsze jest to, aby sobie nie zaszkodzić. …

Jak uczyć dziecko radzenia sobie ze stresem

Co piąty polski nastolatek deklaruje brak zadowolenia z życia. Zdaniem ekspertów, świadczy to o wysokim poziomie stresu, …