Jakie i ile leków refunduje NFZ? Część druga – refundacja apteczna środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Jakie i ile leków refunduje NFZ? Część druga – refundacja apteczna środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Najmniejszą listę refundacyjną stanowią środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego znajdujące się na liście A2, wśród których możemy wyróżnić 6 grup limitowych tj. diety stosowane m.in. w fenuloketonurii, mukowiscydozie, diety mlekozastępcze, diety eliminacyjne z MCT (stosowane w zespołach wrodzonych defektów metabolicznych, alergiach pokarmowych i biegunkach przewlekłych), dieta kompletna zawierająca TGF-beta 2 (stosowana w indukcji remisji u dzieci i młodzieży >5 r.ż. z czynną postacią choroby Leśniowskiego-Crohna) oraz diety stosowane w niedożywieniu (związanym z chorobą podstawową u niemowląt i dzieci do 6 r.ż. – mukowiscydoza, choroby nowotworowe, wrodzone wady serca). Ostatnia z nich pojawiła się wraz z najnowszym obwieszczeniem MZ. Obecnie możemy znaleźć 81 produktów leczniczych, w których wyróżnia się 7 substancji czynnych.

Niezmiennie od 8 lat największą grupę stanowią diety eliminacyjne stosowane w fenyloketonurii – ponad 70% wszystkich preparatów. W przypadku diet eliminacyjnych mlekozastępczych ilość produktów leczniczych w porównaniu z rokiem 2012 zmniejsza się o 50%. Natomiast diety stosowane w niedożywieniu stanowią najnowszą grupę limitową i obejmują 2% wszystkich produktów leczniczych. Diety kompletne stosowane w indukcji remisji z czynną postacią choroby Leśniowskiego-Crohna pojawiły się w 2018 roku na wykazie leków refundowanych i obejmują 1% wszystkich leków od 2 lat.

Produkty lecznicze znajdujące się na tej liście podzielono ze względu na wskazania rejestracyjne. Wyróżnia się 5 głównych jednostek chorobowych, w ramach których refundowane są te diety. Najwięcej produktów jest dostępnych w ramach fenyloketonurii – aż 72%, ilość środków spożywczych w tej grupie w porównaniu z 2012 r. wzrosła o ponad 20%. Drugą najbardziej liczną grupą stanowią produkty stosowane w zespole wrodzonych defektów metabolicznych, alergiach pokarmowych i biegunkach przewlekłych – 22%. Od 2018 roku 1% udziału posiadają leki stosowane w ramach choroby Leśniowskiego-Crohna. W tym roku pojawiły się leki stosowane w postępowaniu dietetycznym w niedożywieniu niemowląt i dzieci w ramach choroby mukowiscydozy, chorób nowotworowych oraz wrodzonych wad serca – 2% wszystkich produktów leczniczych.

Redakcja pacjentinfo.pl

Fot. www.pixabay.com

 



Write a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dieta i aktywność fizyczna w aktywnej fazie leczenia raka

Czasy, gdy pacjentom w trakcie leczenia onkologicznego zalecano leżenie w łóżku dawno minęły – mówią zgodnie lekarze …

COVID-19 obecnie: czy będą nowe szczepionki?

Firmy pracują nad preparatami przeciwko nowym wariantom koronawirusa. Według FDA mają one uwzględniać nowe typu szczepu …

Apetyt na kawę służy zdrowej starości

Co piąty mieszkaniec Unii Europejskiej ma 65 lat i więcej. Oznacza to, że niemal 100 milinów ludzi na naszym kontynencie …